KoSO

Kommunområden Ställer Om i Västra Götaland

Huvudsida  Goda idéer  Facebook-sidor  Info


Goda idéer för klimatomställning

Denna sida har frågor och svar om allt från transporter och resor till mat och boende.

 

Allmänna frågor

Var finns tips om hur jag kan göra personlig omställning? De mest pålitliga källorna tycker vi är dels Naturvårdsverkets webbsida som handlar om att minska sin personliga klimatpåverkan, dels Konsumentverkets webbsida (på webbplatsen Hallå konsument) som handlar om att leva miljömässigt hållbart.

Vilka har offentliggjort sina personliga omställningar? Lokala exempel visas under MT-områdets menyval Personligt.

Till vem kan jag ställa muntliga frågor? Vi rekommenderar kommunens kontaktpersoner i Energi- och klimatfrågor (antingen coach eller rådgivare) som i MTG-kommunerna har kontaktuppgifter här.

 

Specifika frågor

Hur reser jag på semester med gott samvete? Vårt tips är att du klimatberäknar dina semesterid√©er här: klimatsmartsemester.se

Jag vill köpa mindre nytt. Vilka tjänster finns för att byta, dela, låna, hyra, laga och återanvända? Vårt tips är att du läser guiden Bli en cirkulent.

Vad behöver jag tänka på när jag handlar mat? Ifall du är stamkund i en viss matbutik så kan du börja med att fråga personalen om de har fått klimatutbildning (exempelvis Klimatsmartmat) så att butikens utbud underlättar för kunderna. För övrigt är vårt tips att du läser dokumenten Klimatsmarta råvaror härifrån och Klimatsmarta mattips.

Vilka åtgärder bör jag överväga för mitt boende? Vårt tips till individer är Energimyndighetens energieffektivisering. För byggföretag och stora fastighetsägare är vårt tips att kolla Byggutmaningarna.

Jag äger dränerad skogstorvmark. Det sägs att återvätning minskar utsläpp av koldioxid men ökar metan. Vad är bäst för klimatet? Frågan besvaras på Naturvårdsverkets webbsida Våtmarker och klimat.

 

Egna frågor

Har du frågor om klimatomställning som inte besvaras ovan? Mejla gärna frågor till info@koso.se så gör vi (webbplatsens förvaltare och första paraplyforum) vårt bästa för att svara till dig.

Om vi tycker att en ny fråga platsar ovan så infogar vi den (tillsammans med svaret) utan att avslöja frågeställaren. I vilket fall som helst så sparar vi inte personliga uppgifter.

 


Kontakta gärna webbplatsens förvaltare.