KoSOGoda idéerGula sidorKonceptInfo


DemoFacebook-sidor

Inspiratörsnätverk

Demostad Ställer Om

...till hållbara livsstilar!

Ordförklaringar: Artkrisen är krisen för den biologiska mångfalden. Naturkriserna är klimatkrisen och artkrisen.

 

Vill du känna hopp och sprida hopp om att individer kan hjälpa till att lösa naturkriserna?

Vill du öka samhällets omställningstempo och göra mer nytta än att ställa om själv i obemärkthet?

I båda fallen passar det utmärkt att du krokar arm i inspiratörsnätverket!

 

Demostad Ställer Om (DeSO) är ett nätverk med inspiratörer som publicerar personliga omställningsbeskrivningar. Inspiratörerna ställer om till hållbara livsstilar med syftet att främja mänskligheten ur tre perspektiv:

Välkommen att kroka arm i inspiratörsnätverket, för barnens och barnbarnens skull!

 

Kontaktperson: Namn

Mejladress: demostad@koso.se

Nätverkets Facebook-sida: www.facebook.com/DemostadStallerOm

 

 

Innehållsförteckning

Info till besökare som inte har Facebook-konto

Allmänt

Kroka arm

Nätverksträffar

Förkovringstips

Mall för omställningsbeskrivningar

Publiceringar på nätverkets Facebook-sida

 

Info till besökare som inte har Facebook-konto

Du kan läsa omställningsbeskrivningar ändå, eftersom du inte behöver vara inloggad. Följ länken till nätverkets Facebook-sida (länken finns precis före innehållsförteckningen) och stäng inloggningsrutan, så visas de senaste omställningsbeskrivningarna.

 

Allmänt

För kommande generationers skull behöver det globala samhället lösa naturkriserna så snabbt som möjligt. Klimatförändringarna är på väg att passera en irreversibel nivå, med andra ord oåterkalleliga och inte omvändbara förändringar. I takt med att klimatet försämras så försämras även den biologiska mångfalden – likaså omvänt – eftersom naturkriserna delvis hänger ihop. Social rättvisa (globalt) behövs inte bara för rättvisans skull – till saken hör att alla misslyckas ifall en alltför stor del av världen misslyckas med omställningen.

Människors livsstilar har stor betydelse för omställningen. Många gör som grannarna gör. Därför behöver grannarna vara förebilder, så att den sociala tippningspunkten* passeras och hållbara livsstilar blir norm. En inspiratör behöver inte vara perfekt förebild, det räcker att påbörja sin omställning och att ha en omställningsplan med årlig avstämning/justering.

* Den sociala tippningspunkten: Lyssna på slutet av Johan Rockströms sommarprat, med start efter 1:00:40.

 

Kroka arm

Nätverket leds av en kontaktperson som även är inspiratör. Alla inspiratörer krokar arm, dels genom att omställningsbeskrivningarna visas på nätverkets Facebook-sida (se publiceringsavsnittet nedan), dels genom att locka fler individer till att bli inspiratörer – de inspiratörer som använder Facebook för eget bruk kan exempelvis avrunda sina omställningsbeskrivningar med länktips till nätverkets Facebook-sida samt till hemsidans goda idéer (www.koso.se/tips) och gula sidor (www.koso.se/gula/sidor). Allt är ideellt och avgiftsfritt.

 

Nätverksträffar

Det är fritt fram för alla inspiratörer att ordna nätverksträff då och då, för att umgås med likasinnade och utbyta erfarenheter. Träffens info (såsom plats och tid) mejlas till kontaktpersonen, som publicerar inbjudan på nätverkets Facebook-sida. De som följer Facebook-sidan ser varje inbjudan under Feeds (eller i appen under Meny, Flöden).

Fler än inspiratörer kan bjudas in till särskilda träffar, genom att utöka målgruppen i träffarnas info. I så fall delas sådana inbjudningar (av kontaktpersonen) till kommunområdets anslagstavlor på Facebook. Alla kan dela inbjudningarna till sin personliga Facebook-sida, för att öka spridningen.

 

Förkovringstips

Ekosystemtjänster: Naturskyddsföreningen

Ekologiska fotavtryck: WWF

Miljöprocesser: Stockholms universitet (2015)

Planetära gränser: Stockholm Resilience Centre (senaste illustrationen)

Naturkrisernas samband: WWF

Två stycken under "Vi behöver ställa om både nationellt och globalt": Naturvårdsverket

Naturresursernas utvinning: FN:s resurspanel

 

Mall för omställningsbeskrivningar

Nätverkets inspiratörer publicerar minst varsin personlig omställningsbeskrivning varje år. Med personlig menas enbart privatliv, alltså varken föreningsliv, yrkesliv eller näringsverksamhet.

Varje inspiratör använder valfri klimatkalkylator (förslagsvis ett av förstahandstipsen) för att beräkna sina växthusgasutsläpp. Naturens förmåga att absorbera växthusgaser är en typ av naturresurs. Människor behöver minska behovet av alla naturresurser, så att det ekologiska fotavtrycket minskas mer, eftersom mänsklighetens sammanlagda ekologiska fotavtryck kommer att vara alltför stort även efter utsläppsminskningar.

Visserligen finns ingen fotavtryckskalkylator för allmänheten ännu, men inspiratörer använder sunt förnuft för att bedöma vad som kräver onödiga naturresurser utöver växthusgasutsläpp. Det sunda förnuftet används även så att den egna livsstilen inte kräver en orättvist stor andel av naturresurserna.

Exempelvis orsakar varje elproduktionsutrustning ett ekologiskt fotavtryck – därför redovisas elförbrukning alltid till fullo (bruttoförbrukning). Dessutom tar inspiratörer hänsyn till tidsaspekten, såsom att flygresor orsakar utsläpp direkt medan klimatkompensationer är långsamma – därför redovisas flygresor alltid till fullo.

Inled dina omställningsbeskrivningar med hemtrakt såsom by, stadsdel eller gata, så att Facebook-sidans besökare ser vilka inspiratörer som bor närmast. I din första beskrivning bör nästa avsnitt vara en sammanfattning av tidigare omställningsåtgärder. För resten av beskrivningen (och kommande beskrivningar) finns en frivillig mall att följa helt eller delvis:

Under senaste året har mina utsläpp varit _ ton CO2e (beräknat med _). Det är en minskning med _ ton CO2e jämfört med föregående år, tack vare att jag... Nästa år ska jag... Därefter ska jag först...

 

Publiceringar på nätverkets Facebook-sida

Högst tre omställningsbeskrivningar per inspiratör och år. Ifall du inte använder Facebook för eget bruk, då mejlar du text och bild till kontaktpersonen (bilden ska vara fri från upphovsrättsligt skydd och bör vara en selfie eller illustrera en omställningsåtgärd). Annars publicerar du på din egen Facebook-sida och delar inlägget via mejl till kontaktpersonen, som i sin tur delar inlägget till nätverkets Facebook-sida.

 


Kontakta gärna webbplatsens förvaltare.